1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

2D, 3D Animasyon Nedir? Nasıl Yapılır?

2D, 3D Animasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
2D, 3D Animasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
+ - 0

İnsanlık tarihinin en eski görsel iletişim araçlarından olan İllüstrasyon, dergi, gazete ve kitap gibi basılı ya da dijital yayınların içindeki herhangi bir metinle ilgili, onu açıklığa kavuşturan ve gözümüzde canlanmasını sağlayan resim sanatıdır. Animasyon ise genel anlamda; grafik ve nesnelerden oluşan görsellerin hareketlendirilmesi işlemidir. Aynı nesnelerin basılı veya 2D animasyon, bu görsellerin iki boyutlu olarak hareketlendirilmesi, 3D animasyon da bu görsellerin 3 boyutlu olarak hareketlendirilmesidir.  

2D ve 3D animasyon, başlıca animasyon çeşitlerinden biri olup; animasyon filmlerinde, oyunlarda, çizgi filmlerde, pazarlama videolarında ve buna benzer bir sürü içeriğin üretilmesinde kullanılırlar. Dilerseniz intro yaparak istediğiniz videonun başına, sonuna veya ortasına animasyon ekleyebilirsiniz.

Animasyon videoları işletmeler için geri dönüş oranlarını yaklaşık olarak yüzde yirmi civarında artırmaktadır. Kimi şirketler, animasyon için ekip oluştururken, kimi şirketler de video araçları aracılığıyla bunları online olarak oluşturur.  Animasyon videoları, izleyiciler üzerinde hem görsel hem de işitsel açıdan büyük etki yaratmaktadır.

2D Animasyon Nedir? Nasıl Yapılır?

2d animasyon nasıl yapılır
2d animasyon nasıl yapılır

İki boyutlu da denilen 2D animasyon, nesneleri ve karakterleri iki boyutlu olarak oluşturulan ve reklam, tanıtım videosu, çizgi film ve kamu spotlarında kullanılan animasyon teknolojisidir. 2D animasyonda derinlik olmaz, uzaklaşıp yakınlaşmazlar, yalnızca yukarı, aşağı, sola ve sağa hareket edebilirler. Animasyonlar, vektörel grafik çizim şeklinde bilgisayarda oluşturulur.

Bu animasyonlar ön prodüksiyon, prodüksiyon ve post prodüksiyon olmak üzere 3 kademeden oluşur.

Ön prodüksiyon aşamasında animasyon ekibi ilk olarak hikâyeyi ortaya çıkarır ve animasyonun senaryosunu yazarak karakterleri tasarlar, arka planları hazırlar, sesleri kaydeder. Bu aşamada ön hazırlık yapılır.

Prodüksiyon aşaması ise, hazırlanan malzemelerin toplanarak sahnelerin oluşturulduğu ve animasyonların ortaya çıktığı aşamadır. Bu kademede; animasyon taslakları hazırlanır, arka planlar renklendirilir, çizimler boyanır, dışa aktarılır.

Post-Prodüksiyon aşaması ise; 2D animasyonların son düzenleme aşamasıdır. Bu süreçte, animasyon değişik ses efektleri ile geliştirilir ve  animasyonun duyu organları üzerindeki etkisi belirgin hale getirilmeye çalışılır. Tanıtım animasyonları hazır olduğunda ise render edilerek dışa aktarılır.

3D Animasyon Nedir? Nasıl Yapılır?

3d animasyon nasıl yapılır
3d animasyon nasıl yapılır

3D animasyon, 3 boyutlu anlamına gelmektedir ve 2D animasyonlardan farklı olarak yalnızca X ve Y eksenlerinden başka Z ekseni de kullanılır. Yani 3D animasyonda derinlik de yer almaktadır.

3D Animasyon yapabilmek için kullanılan bilgisayar programlarını; 3Ds Max, Maxon, Cinema 4D, Blender, Autodesk, Element 3d, Maya, Keyshot, Sketchup, V-ray, Zbrush, Rhino, lumion olarak sıralayabiliriz. 3D animasyon yapabilmek için görsel algılar fazlaca gelişmiş olmalıdır. Başarılı bir 3D modelleme için yapabilmek için sadece program bilgisi yeterli olmaz. Modelleme yapılacak nesnenin veya canlının anatomik yapısının bilinmesi de gerekir ki gerçeğe uygun bir modelleme gerçekleştirilebilsin.

3D animasyon yapabilmek için ilk olarak bir hikâye, fikir ya da senaryo ortaya çıkarılmalıdır. Sonra da senaryoya uygun olarak görsel tasarım animasyonlarına ve modellemelere başlanır. Bütün birbirine entegre şekilde ilerlemelidir. 3D modelleme işlemi çok zahmetlidir ve üzerinde büyük bir titizlikle durulması gereken önemli bir konudur.

Yorum Yap