Web girişimcilerinin vazgeçilmezi haline gelen Google Tag Manager nedir, ne işe yarar? İşte tüm detaylar…
Küresel çapta faaliyet halinde olan onlarca arama motoru bulunuyor. Bunların içerisinde en büyük pasta payına sahip olan ise şüphesiz Google’dır. Lider arama motoru, web girişimcilerine, işletmelere ve bireysel kullanıcılara sayısız servis sunuyor. Bu servisler arasında Google Tag Manager’ın yeri oldukça büyük. GTM hem site içinde hem de uygulamalarda dijital verilere ulaşmayı mümkün hale getirir. Google ürünü olarak görücüye çıkmış olsa da pek çok uygulama adına hizmet verir.
Örnek verecek olursak; Twitter, Hotjar ve Bings Ads gibi uygulamaların kodlarını yönetme rolünü üstlenir. Dijital verilere ulaşma işlemleri GTM sayesinde tek bir yönetici tarafından yapılmaktadır. Google Tag Manager’ın artıları sadece yönetimle de sınırlı değildir. Site içerisindeki tüm verilere hızlıca erişim sağlar. Bu erişim kolaylığı neticesinde kullanıcılara planlama, hedef koyma ve raporlama gibi çeşitli konularda avantaj sunar. Ek olarak sitenin takipçi akışını belirli periyotlarla kaydeder. Kodların birbiriyle karışmasının önüne geçer. Söz konusu kodlar tek bir panel üzerinden kullanılabilir.
Google Tag Manager Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Google Tag Manager genellikle SEO’cular (arama motoru optimizasyonu), dijital pazarlama uzmanları ve web site yöneticileri tarafından tercih edilir. Ücretsiz bir şekilde kullanılması ise en cazip yönlerinden biridir. Son derece kolay bir kullanıma sahiptir. Basit arayüz sayesinde herkese hitap eder. Web site içerisinde verileri izlemenizi sağlar. Google Analytics ile bir bütün halinde çalışır. Gerekli olan kısıtlamalar ve düzenlemeler GTM ile yapılır.
Google Tag Manager Nasıl Çalışır?

GTM, tek bir etiket yöneticisiyle çalışır. Web site sahibi, kendi adına uygun bir etiket oluşturur. Meydana gelen kod siteye eklenir. Daha sonra farklı işlevlere sahip kodlarda oluşturulur. Google Tag Manager aracı, oluşturulan kodları son derece hızlı bir şekilde siteye ekler. Hedeflenen etiketler sadece site içerisi için değin, çeşitli uygulamalarda veya diğer web sitelerinde de kullanılabilir. GTM, birden fazla kodu pek çok alanda paylaşır. Basit bir arayüze sahip olduğu için etiket ekleme aşamalarında karışıklık yaşanmaz.
Google Tag Manager Bileşenleri Nelerdir?
SEO’cuların ve web site sahiplerinin en sık kullandığı araçlardan biri ola GTM, toplamda 6 bileşenden meydana gelmektedir. Bu bileşenler şunlardır:
Kapsayıcı (Container): Kapsayıcı, etiketlerin doğrudan güncellenmesini yapar. GTM ile hızlı bir şekilde etiketler eklenir. Böylece kopyala yapıştır gibi işlem basamaklarına gerek duyulmaz.
Etiketler (Tag): Etiketler, web site içerisindeki verelere pratik bir şekilde erişmek için oluşturulurlar. Etiketlere tıklandığında verilere kısa yoldan ulaşılır. Site bilgilerine ulaşmak için yararlanılan en basit yoldur.
Tetikleyici (Trigger): Tetikleyiciler, etiket oluşturma basamağından sonra oluşturulur. Etiketlerin gerekli durumlarda tetiklenmesini sağlar. Web site içerisinde gerçekleşen birtakım görüntülenmeler, etiketlerin tetiklenmesini kolaylaştırır. Tetikleyiciler, etiketlerin işlevselliğini korur. Bu sayede engelleneceği durumları önceden görebilme rolünü üstlenmektedir.
Değişken (Variable): Değişkenler, tetikleyici unsurların oluşturulması için gereklidir. Değişkenler, tetikleyiciler belirlenirken durum bilgisi verir. Özellik ve değişme durumlarını düzenli olarak kaydeder.
Değerler (Values): Değerler tetikleyici oluştururken sınırları belirleme konusunda destek olur. Özelleştirilmiş metinler ile kontrol altında tutulmaktadır.
Böylece Google Tag Manager nedir sorusuna ve diğer detaylara değinmiş olduk. Bu eşsiz etiket yöneticisi ile sizlerde veri takibini profesyonel bir şekilde yapabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Sanal Kart Nedir, Nasıl Kullanılır? (2022 Güncel) Kredi Sicili Nasıl Temizlenir – 2022