1. Ana Sayfa
  2. Genel

Kredi sicili ve kara liste hakkında Google’da en çok aranan 10 soru

Kredi sicili ve kara liste hakkında Google’da en çok aranan 10 soru
Kredi sicili ve kara liste hakkında Google'da en çok aranan 10 soru
+ - 0

Kredi kartı veya kredi borcu olanların  aradığı  kredi sicili  ve kara liste hakkında merak edilen soruları bu yazımızda yanıtladık.

  • KİMLERİN KREDİ SİCİLİ VARDIR?

Tüketici kredisi, araç kredisi, ev kredisi gibi bireysel kredi kullananlar, kredi kartı kullananlar , kredili mevduat hesabı olanlar veya kredi kullanan birine kefil olan herkesin kredi sicili bulunmaktadır.

Kredi sicil bilgileri, “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi” ve “Kredi Kayıt Bürosu” tarafından tutulmakta. Aynı zamanda her finans kurumu kendi bilgilerini tutmaktadır.

  • KREDİ SİCİL BİLGİLERİ NEREDEN ALINIYOR?

Kredi sicil bilgileri , Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar, tüketici finansman, leasing, faktoring ve varlık yönetim şirketleri tarafından oluşturulmaktadır. Oluşturulan bu bilgiler daha sonra Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne iletilmektedir ve bu bilgiler  Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenerek risk raporu ve kredi notu olarak sunulmaktadır.

  • KREDİ SİCİLİ BİLGİLERİNDE NELER YAZIYOR?

Kişilerin finans kurumlarından kullandıkları aktif kredi kartı, kredili mevduat hesabı, krediler ve kefil oldukları krediler ile son 5 yıl içerisinde kapanan tüm kredi bilgilerine kredi sicil bilgileri denmektedir. Yasal takibe alınmış fakat ödenmemiş krediler, 5 yıldan eski dahi olsa sicilde yer almaktadır.

  • KARA LİSTE NEDİR?

Kredi sicil kaydına halk arasında kara liste denilmektedir. Kredi sicil kaydı tüketicilerin kredi ve kredi kartı ödemelerinin finans kurumları için düzenlenmiş  TBB Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan referans bilgilerdir. Bu kayıtlarda ödemelerinde gecikmeye düşmüş veya yasal takibe alınmış olan tüketiciler riskli ve kötü sicilli olarak görülmektedir.

  • NE YAPARSAM KARA LİSTEYE GİRERİM?

Kullanılan kredi kartları, krediler, kredili mevduat hesabından kullanılan kredi ve kefil olunan kredi ödemesi 90 gün geciktirilmişse yasal takip başlar. Yasal takip başlayan krediler kredi kayıt bürosu ve TBB Risk Merkezi tarafından kredi sicil kaydına işlenir.  Kısacası kredi geri ödemesinde 90 günü geçen ödemelerde kara listeye girilir.

  • KARA LİSTEDE MİYİM? NASIL ÖĞRENİRİM?

Kredi almak için bankaya başvurduğunuzda kara listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.  Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği Risk merkezi veya Kredi Kayıt Bürosuna bireysel başvuru yaparak kara listede olup olmadığınızı öğrenmeniz mümkündür.

  • KARA LİSTEDEN NASIL ÇIKARIM?

Kredi borcunuzun tamamını ödedikten 5 yıl sonra siciliniz temizlenir. Bu beş yıllık süre bitmeden kredi kartı alma ve kredi çekme olasılığı çok düşüktür. Kredi borcunuzu ödedikten ve beş yıllık süre geçtikten sonra dahi bankalara kredi için başvurduğunuzda olumsuz cevapla karşılaşabilirsiniz. Bankalar kendileri de kredi kayıtları tutmaktadır ve bu kayıtlardan eski sorunlu kredilerinizi görebilirler. Kredi sicilim bozuk kredi veren bankalar hangiler diye soranlara bir banka ismi vermemiz mümkün değildir.  Kredi sicilim bozuk nasıl kredi alabilirim diye bankadaki müşteri temsilcileri ile görüşebilirsiniz.

  • KREDİ SİCİL AFFINDAN NASIL YARARLANIRIM?

Kredi borçlarını ödedikleri halde 5 yıllık süre dolmamış olan müşteriler, kredi borcunu zamanında ödeyemedikleri için kara listeye alınmış olan kişiler borçlarını düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde tamamını öderlerse veya yeniden yapılandırmaları halinde sicillerindeki olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabilecektir.

Çıkan bu yeni yasa bankalara tavsiye niteliğindedir. Bu yasadan yararlanmak için kredi borcunuzu bankaya ödemek dışında herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

  • SİCİL AFFI SAYESİNDE İSMİM KARA LİSTEDEN ÇIKACAK MI?

Sicil affı denilen bu yasa ile bankalara sadece sicili bozuk olan müşterilerine yeni kredi verdiklerinde veya kredilerini yapılandırdıklarında cezai ve hukuki sorumluluğu kaldırmaktadır. Bu yasanın hiçbir bölümünde sicil silinecek gibi bir ibare bulunmamaktadır.

  • RİSK RAPORUMDAKİ BİLGİLER HATALI, NE YAPMALIYIM?

TBB Risk Merkezi 444 99 69 numaralı müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Ayrıca şahsen, posta, e-posta yoluyla  https://www.riskmerkezi.org/tr  adresinden başvuru yapılabilirsiniz.

Ayrıca KKB web sitesinden https://www.kkb.com.tr/ link üzerinden  formu doldurarak düzeltme talebinde bulunulabilir.

İlginizi çekebilir: Ek iş fikirleri – 2022 Güncel

Yorum Yap